top of page
  • Foto van schrijverKristian Esser

Fijn voor de portemonnee en ook voor de mens.

Digitale Samenwerking is een relatief nieuw fenomeen. Al jaren communiceren we op afstand door gebruik te maken van e-mail, maar is dat echt online samenwerken? Niet helemaal. Samenwerken in een digitale brievenbus is niet de oplossing. 

Het zou veel efficiënter kunnen zijn als we een speciale ruimte hebben om dat te doen. Stel het je voor als een digitaal kantoor waar we elkaar ontmoeten en samenwerken. Deze ruimte noem ik de Community of Work en ik heb er al eerder over geschreven.

Maar hoe neemt een bedrijf de beslissing om in een Community of Work te gaan werken? Zoals vaak gebeurt, door te kijken naar de voordelen, die vaak kunnen worden uitgedrukt in besparingen. Deze zijn gemakkelijk te meten en passen in een spreadsheet :)

Omdat we te maken hebben met een 'nieuw' fenomeen, zijn er ook voordelen die moeilijker te meten maar wel te benoemen zijn. Laten we alle voordelen opsplitsen in 'besparingen' en 'verbeteringen'.




Digitale samenwerking in een Community of Work zorgt voor:


Besparingen voor je portemonnee:

- Minder huisvesting en reiskosten

- Minder tijdverspilling door efficiëntere communicatie

- Minder tijdverspilling door slimmere informatiestructuur

- Minder vergaderingen

- Minder tijdrovende lineaire processen

- Minder stress door een duidelijk samenwerkingsmodel (ook een besparing :)


Verbeteringen voor de mens:

- Meer verbinding tussen mensen

- Meer controle/overzicht over het project

- Beter behoud van historische informatie

- Grotere kans op kennisdeling

- Snellere integratie van het team

- Meer ruimte voor autonomie

- Flexibele tijdsindeling

- Betere toegang tot specialistische kennis

- Slimmere inzet van digitale samenwerkingstools


Dat zijn heel wat voordelen, nietwaar? Maar waarom blijft het moeilijk om te beslissen om het anders aan te pakken? Omdat mensen vaak vasthouden aan wat bekend en vertrouwd is, zelfs als het niet goed werkt.


The proof of the pudding is in the eating...

Wil je online anders samenwerken?

Tijdens een gesprek met Richard Lock heeft hij mij geholpen om mijn propositie nog scherper te krijgen. Wanneer ik bedrijven help met deze transformatie, ben ik me zeer bewust van alle obstakels die overwonnen moeten worden. Daarom richt ik de Community of Work in, waar het team gaat samenwerken, vertel ik wat nodig is om Digitale Samenwerking onder de knie te krijgen, en bied ik coaching aan tijdens het project. Dit doe ik allemaal op afstand in je eigen community zodat ik altijd beschikbaar ben wanneer dat nodig is.


Hoe handig is dat!

Je kan starten met een klein pilot project, dat werkt altijd fijn. 

bottom of page